0212 304 42 78

Katarakt Nedir?Katarakt Nedir?

 

Katarakt, gözümüzün içindeki lensin saydamlığını kaybetmesi ve bir perde gibi görmeyi engellemesidir. 

 

Katarakt Neden Oluşur?

 

Gözümüzün içinde şeffaf bir lens vardır. Bu lens, protein yapılıdır. Yaşlandıkça, lensin içindeki proteinler kümeleşmeye başlar ve lensin şeffaflığını yitirmesine yol açar. Bu şeffaflık kaybına “katarakt” adı verilir.

 

Kimler Katarakt Olur?

 

Katarakt, sadece yaşlılarda görülmez. Yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göz yaralanmaları sonucunda, kortizonlu ilaç kullananlarda, romatizma ve kas hastalarında da katarakt görülebilir.

 

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

 

Görmede azalma, ışıklarda dağılma-saçılma, çift görme, okumada zorluk, renkleri ayırt etmede zorlanma, göz numaralarının sık değişmesi katarakt belirtilerindendir.

 

Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?

 

Günümüzde kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Göz damlası veya ilaçla tedavisi yoktur. Katarakt ameliyatına “fakoemülsifikasyon” veya kısaca “fako” adı verilir. Katarakt ameliyatı sırasında femtosaniye lazer de kullanılabilir. O takdirde ameliyat “femtofako” veya “femtokatarakt ameliyatı” olarak anılır.

 

Katarakt Ameliyatı Başarı Oranı Ne Kadardır?

 

Katarakt ameliyatı sonrası görme ilk birkaç gün içerisinde artmaya başlar. Eğer gözde görmeyi bozan başka bir hastalık yoksa, ameliyat sonrası “tam” görüş beklenir. Ancak her ameliyatta olduğu gibi katarakt ameliyatında da enfeksiyon (mikrop kapma) veya ikinci ameliyat gerekliliği gibi riskler mevcuttur.

 

Her Yaşta Katarakt Ameliyatı Yaptırılır mı?

 

Doğuştan kataraktlarda, bebek 1-1.5 aylıkken ameliyat gerekir. Yetişkinler ise her yaşta katarakt ameliyatı olabilir.