0212 304 42 78

Göz Uçuğu

Uçuk Nedir? 

 

Göz uçuğunun tıbbi adı "Oküler Herpes"tir. Göz uçuğu, Herpes simpleks (HSV) virüsünün yarattığı bir göz enfeksiyonudur. Herpes simpleks virüsünün iki farklı tipi vardır. Göz ve dudakta hastalık yaratan tipine HSV tip 1 adı verilir.

 

Uçuk Nasıl Geçer?

 

Göz uçuğu bulaşıcıdır. Temas yoluyla aktif uçuğu olan kişiden diğer kişiye geçer. Herpes simpleks virüsü vücuda burun veya ağızdan girer, sinirlere doğru yol alır ve yüzdeki his sinirinin "gangliyon" denen ara bağlantı noktalarına yerleşir.


 
Uçuk Neden Çıkar? Nerelerde Çıkar?

 

Beş yaşına kadar toplumun %60'ı Herpes simpleks virüsüyle enfekte olur. Herpes simpleks virüsü, yüzdeki his sinirinin "gangliyon" denen ara bağlantı noktalarına yerleşir. Bağışıklığın zayıfladığı durumlarda virüs dudak veya gözünüze geçerek uçuk çıkmasına yol açar. Sinir gangliyonunda bulunan virüsün gözün şeffaf tabakası olan korneaya yerleştiği de olur. Stres, yorgunluk, üzüntü gibi durumlar göz uçuğunun tekrarlanmasına yol açar.

 

Dudaktaki Uçuk Göze Geçer mi?

 

Kendi dudağınızdaki uçuk gözünüze de geçebilir. Ayrıca temas yoluyla aktif uçuğu olan kişiden diğer kişiye de geçer.

 

Göz Uçuğu Ne Kadar Sürede Geçer?

 

Göz uçuğu gözün ön bölümünde çeşitli kısımları etkileyebilir. Göz uçuğu genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir. Ancak etkilenen kısma bağlı olarak daha uzun da sürebilir.


Neler Uçuğu Tetikler?

 

Stres, yüksek ateş, güneş yanığı, ameliyat veya dişlere yapılan işlemler ve travma göz uçuğunu tetikler. 

 

Göz Uçuğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

 

Göz uçuğu hiç iz kalmadan geçebileceği gibi, müdahale edilmediği takdirde korneayı etkileyerek kalıcı görme hasarına yol açabilir. Korneada uçuğa bağlı kalıcı iz ve şeffaflık kaybı gelişirse, kornea nakliyle tedavi gerekebilir.

 

Göz Uçuğu Nasıl Tedavi Edilir?

 

Göz uçuğu tedavisinde uçuğun formuna göre antiviral damla-pomad, kortizonlu damla ve antiviral haplar kullanılır. Eğer korneada uçuğa bağlı kalıcı bir hasar ve görme kaybı gelişirse, kornea nakli gerekir.