0212 304 42 78

Renk körlüğü

Renk körlüğü tahmin edilenden çok yaygındır. Çoğunlukla cinsiyete bağlı kalıtım gösterir. Bu yüzden erkeklerde kadınlardan çok daha sık izlenir: Yaklaşık 12 erkekten biri (%8) ve 200 kadından biri (%0.5) çeşitli derecelerde renk körüdür. Pek çok insan renk körlerinin dünyayı sadece siyah-beyaz ve gri tonlarında gördüğünü sanır. Oysa bu büyük bir yanılgı... Renk körleri genellikle kırmızı ve yeşili ayırdedemezler.

 

Renk Körlüğünün Nedenleri


Renkleri gözün retinasındaki “kon” ismi verilen hücreler sayesinde görürüz. Bu hücreler normalde “mavi”, “yeşil” ve “kırmızı” dalga boyundaki ışığa duyarlı pigmentler içerir. Renk körlerinde bu pigmentler belli oranlarda azalmıştır ya da hiç yoktur.

 

Renk körlüğü erkek çocuklarının ilkokul dönemindeki başarısını etkileyebilmektedir. Günlük hayattaki bütün dezavantajlarının yanısıra, renk körlerinin sahip olduğu şaşırtıcı bir avantaj ise askerlik sırasında kamuflajı rahatlıkla farkedebilmeleridir. Normal renk hissine sahip kimi migren hastaları ise, atak öncesinde geçici bir renk körlüğü yaşayabilmektedir.

 

Renk Körlüğünün Tedavisinde Kontakt Lensler


Renk körlüğünü tamamen tedavi etmek mümkün değil. Ama renk körlüğünün tipine göre özel filtreli kontakt lensler, renk körlerinin renkleri ayırdedebilmesini sağlıyor. Bu yumuşak lensler numaralı veya numarasız olabiliyor.  


Ülkemizde Eylül 2006’da sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmeliğin değişmesi ve renk körlerine de sürücü ehliyeti verilmeye başlanması, renk körlüğü konusunu tekrar gündeme getirdi.