0212 304 42 78

Kene Göz Kapağından da Isırıyor


Kene ısırığı ile pek çok önemli hastalık taşınıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi, tularemi, boreliyozis ve Lyme hastalığı bu hastalıklardan bazıları.


Kene eğer bakteri veya virüs bulaştırmazsa, ısırdığında sadece o bölgede kaşıntılı bir şişkinlik olup, bir kaç gün içinde geçebilir. Ama kene çıkarılırken parçalanırsa ve o bölgede ağız kısımları kalırsa, allerjik bir reaksiyon oluşturup, kaşıntılı bir kitleye yol açabilir. Bazense kene, felce yol açar. Felç, kenenin tükürüğündeki nörotoksinden kaynaklanır. Felç oluşmadan önce kenenin uzun süre beslenmiş olması gerekir. Bu durum daha çok çocuklarda ve özellikle kızlarda olur. Kene, kafatası bölgesinde saçlara tutunarak uzun süre kalır. Felç,  kene bulup çıkarıldığı takdirde 48 saat içinde geçer. Ama eğer kene zamanında çıkarılmazsa ölüm gerçekleşir. Şimdiye değin bildirilen hemen tüm vakalarda, ölenler çocuklardır.

 

Kene, ciltten çok dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Çıkarılırken, cımbız benzeri bir araç kullanılmalıdır. Eğer parmaklar kullanılacaksa, kene bir kağıt mendille tutulmalı ve sonra eller hemen yıkanmalıdır. Çıkarmadan önce kenenin olduğu bölgeye 1 damla yağ, benzin veya tırnak cilası damlatılabilir. Bu çıkarma işlemini kolaylaştıracaktır. Kene göz kapağı gibi hassas bir bölgeyi ısırıdığında ise sadece yağ damlatılmalıdır. Keneyi çıkarmadan önce yapılan çok yanlış bir uygulama, keneye sigara ile değmektir. Bu cilde de zarar veren ve  asla yapılmaması gereken tehlikeli bir uygulamadır.

 

Kene ısırığında, kene çıkarılsa bile mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.