0212 304 42 92

DALK (Üst Katman Nakli)

Kornea gözün renkli kısmının önündeki saydam tabakadır. Korneayı saatin camına benzetmek mümkündür. Korneanın; saydamlığını yitirdiği veya şeklinin bozulduğu durumlarda, yaşamını yitirmiş bir kimseden alınan şeffaf kornea dokusu ile değiştirilmesi işlemine kornea nakli denir.

 

DALK'ın gerekli olduğu durumlar

 

Ülkemizde DALK'ın en çok yapıldığı durumlar keratokonus (korneanın öne doğru sivrileştiği bir şekil bozukluğu) ve kornea yaralanmalarıdır. Korneanın saydamlığını kaybettiği ve distrofi adı verilen kalıtsal hastalıklar da DALK ile tedavi edilmektedir. Herpetik keratit adı verilen göz uçuğu da ileri olgularda DALK gerektirebilmektedir.

 

DALK için doku uyumu gerekli değildir

 

Kornea bir organ değil, dokudur. Normal şartlarda damarsızdır. Damar olmayışı bağışıklık hücrelerinin nakil sahasına giremeyişi anlamına gelmektedir. Bu da korneayı karaciğer, kalp, vb. gibi organ nakillerinden farklı kılmaktadır. Kornea için doku uyumu diye bir kavram yoktur.

 

DALK'ın yapılışı

 

Göz ve göz kapakları iğne ile uyuşturulur. Ameliyat genel anestezi ile de yapılabilir.

Önceden hazırlanmış verici korneanın üst katmanı, alıcı yatağa dikilir. Gözde en az 16 adet dikiş olur.
Göze, antibiyotikli pomad sürülerek, işlem sonlandırılır.

 

Kornea nakli hastalarının dikkat etmesi gerekenler

 

DALK geçirmiş hastalar; gözde batma-ağrı, bulanık görme, ışık hassasiyeti gibi şikayetleri olduğu takdirde hemen doktorlarına başvurmalıdırlar.