0212 304 42 92

Göz Çevresi Cildinde YaşlanmaGöz Çevresi Cildinde Yaşlanma

 

Yıllar geçtikçe, göz ve göz çevresindeki cilt yaşlanır. Göz çevresinde “kaz ayağı” adı verilen kırışıklıklar oluşur. Gözün yatay genişliği %10 kısalır. Göz çevresindeki yağları yerinde tutan zarın gevşemesi yüzünden yağlar öne doğru fıtıklaşır ve göz altında torbalanma görünümü oluşur. Yaşla birlikte bu yağların azalması ise gözlerin çukura kaçmış görünümüne yol açar. 

 

Gözün Yaşlanması

 

Yıılar geçtikçe, görme azalır, görme alanı daralır. Renk hissinde değişmeler olur: Özellikle mavi ve mavi-yeşil tonlarını ayırdetme kabiliyeti düşer. Görüntülerdeki kontrast azalır. Göz bebeği küçülür.


Göz akı bebeklerde mavi-beyaz renktedir, yaşlandıkça sararır. Göz akının üstündeki zar gevşer. Korneadaki aberrasyonlar (gözün en öndeki şeffaf tabakasından kaynaklanan görme kusurları) artar. Korneanın çevresinde beyaz bir halka oluşur. Bu halkaya “yaşlılık halkası” (arkus senilis) denir ve yağ/kolesterol birikimine bağlıdır.


Yaşla birlikte göz yaşı salınımı azalır. Okurken lensin odaklanmasını sağlayan göz kaslarının kasılma fonksiyonu (akomodasyon) 40 yaşından sonra bozulur. Göz içindeki jelde (vitreus) tortular oluşur. Bunlar “uçuşan sinekler” gibi görüntülere yol açarlar, yaşlandıkça sayıları artar.